Hujung minggu adalah masa paling berkualiti yang umi ada untuk bersama dengan keluarga.. Bermula dari pagi sampaila masa nak pejam mata pun masih banyak tanggungjawab yang perlu dilunaskan. Biasa bagi seorang ibu bekerjaya bila merasakan 48 jam untuk sabtu dan ahad adalah tidak mencukupi untuk melengkapkan segala keperluan yang dinantikan oleh anak-anak dan suami. Camana dengan kawan-kawan semua??
ok untuk minggu ini suka umi kongsikan dengan sahabat-sahabat semua satu tips menarik untuk jemput-jemput jagung yang sedap dan rangup AKA cucoq jagung kegemaran anak-anak dan suami. umi akan sediakan bila hujung minggu cuma tidaklah selalu. Kalau ada jagung dan udang pasti umi akan sediakan jugak. Sebab ni antara moment yang paling berharga buat umi dan keluarga bila mereka tertunggu-tunggu akan masakan umi.
Tips 1: Sediakan bahan-bahan yang secukupnya. Dan umi akan lebihkan bahan berbanding tepung.
Selalunya umi akan gunakan:
Jagung (4 batang)
Daun bawang (4-5 pokok)
Cili Merah (2 biji)
Udang (1/2 kg)
Tepung Gandum 4 senduk
Tepung Beras 1/2 senduk
Secubit garam
Sedikit air
Bancuhkan kesemua sekali sehingga sebati
Tips 2: Bancuh sejam lebih awal sebelum digoreng dan masukkan ke dalam peti sejuk terlebih dahulu.
Tips 3: Goreng dengan api yang sederhana dan pastikan minyak cukup panas baru masukkan bancuhan. Insyaallah anda akan mendapatkan cucuq jagung umi yang sangat sedap dan rangup 👍👌💗
Selamat Mencuba ye kawan2!!!
Comments
Post a Comment
😉Terima kasih untuk comment anda.. Sy akn reply secepat yg mungkin! Jika tidak boleh terus WhatsApp sy di http://www.wasap.my/+601110830519/hisayanakshaklee❤️